In English
 Start Svenska
 Kontakta oss
 Medarbetare
 Om oss
 Partners
 Nyheter
 Varför Trådlös

 802.11b/g
 802.11a
 Produkter
 Kurser
 Industri
 Logistik
 Sjukvård
 IP-Telefoni
 Försäkringar

4G-Solutions.se
Box 99
71422 Kopparberg

Tel: 070-673 18 40
FAX: 070-615 24 43

 

Vad är Bluetooth?

Bluetooth härstammar från Ericsson som ville använda tekniken för att minska kabeldragning på korta avstånd. (då max 10m) Den skulle ersätta sladden till headsetet eller till skrivaren. Bluetooth är idag en standard och genom dess intresseorganisation SIG så är (mer än) 4000 företag med och driver standarden framåt. Bluetooth har idag fått flera användningsområden, såsom ersättning av kablar, lokala nätverk m.m. Genom industriell utveckling så har vi ökat upp dess räckvidd till nästan 2000 meter! (vilket jag personligen har varit med, och ansvarat för) När nu 4G terminaler börjar komma på marknaden så är det möjligt att använda tekniken att skicka data och tal i nätverk samt enklare för små inbyggda system att använda fasta nätverk, t.ex. fjärrstyrning av inbyggda system. Förutom den revolution som det innebär för industriell styrning.

2.4 GHz, 79 kanaler, frekvenshopp 1600 ggr/sekund! Samt möjlighet till en stark kryptering, med unika nycklar. (Safer+)

Allt detta ger helt nya möjligheter, att lösa industriella problem!

Mer än 1 Miljard! Bluetooth-enheter, rapporterats, har sålts, fram till nu! För närvarande, sägs, försäljningstakten vara 12 miljoner, per vecka! Även om mycket är "gadgets" (headset etc) så visar det, ändå, vilket stark ställning Bluetooth har, fått på marknaden!

Namnet härstammar från Kung Harald Blåtand. (år 940 till 981) Det sägs att han var förtjust i Blåbär. Kung Harald brukade lösa konflikter genom att kommunicera med folket. Nu var det någon (på Ericsson i USA?) som läste detta i en engelsk bok och tyckte att namnet "Bluetooth" passade in som namn för denna nya uppfinning. Och det är verkligen passande eftersom Bluetooth kan lösa svåra industriella problem på, många gånger, ett oväntat enkelt sätt!

Det är bara Kung Harald som kallas för "Blåtand" - Standarden heter Bluetooth, aldrig något annat än Bluetooth!

Volvo Personvagnar

Ove Jösok som jobbar med Processutveckling, på Volvo Personvagnar, i Olofström, har följande erfarenheter av Bluetooth:

Vi startade det första projektet den 29 November År 2000, med Bluetooth. Vi har kört Blutetooth i produktionsmiljö allt sedan dess, både i standardversioner men även i "utvecklade" versioner (med högre realtidsprestanda) från år 2004. Dessa (utvecklade versioner) får tyvärr inte kallas Bluetooth (för de följer inte standarden) men det är ändå är samma radio (komponenter) Så driftsäkerheten är densamma, vare sig man följer standard eller inte. Min förhoppning är att dessa förändringar kommer ut som en standard, snart. Utmärkande för hela perioden är att det har varit helt utan driftstörningar! När man använder (rörliga) kablar så brukar det uppkomma fel, förr eller senare.

Vi har verkligen testat gränserna för Bluetooth-radio! T.ex. så har vi monterat den tätt intill en Svets-robot (som faktiskt har mycket höga magnetfält) utan att notera några som helst driftstörningar! Induktiva givare ger t.ex. felaktiga värden, i dessa magnetfält.

Under hela denna perioden har vi använt dessa lösningar för att styra en viktig Industri-robot, i produktionen (flera personbilsmodeller) och vi ser INGEN anledning att byta tillbaka, till kablar, igen. Utan vi är övertygade att det blir mer trådlöst, hos Volvo, i framtiden!

Sammanfattningsvis så har driftsäkerheten (ända från år 2000) överträffat våra (tuffa) krav, vi kan verkligen säga att det är säkrare än kablar!

Historiska fakta:
Hämtat bl.a. från
ICA-Kuriren 37/04


Hedy Lamarr (1914-2000) är ihågkommen som en Hollywood-stjärna från Österrike och "världens vackraste kvinna"

Hon skall ha sagt: "Vem som helst kan vara glamorös, det räcker med att stå stilla och se enfaldig ut"

Hon uppfann 1940, tillsammans med sin granne, (en musiker) ett radio-kontrollsystem som INTE kunde blockeras av Tyskarna: Signalen hoppade mellan olika frekvenser! Det berättas (i olika film-tidskrifter) att hennes (första) man brukade sälja mycket vapen till tyskarna och att han "tvingade" henne vara med på dessa möten (gällande vapenteknologi)

Eftersom hon själv var en övertygad anti-nazist, så "rymde" hon, till Hollywood. Det påstås att hon lyckades att fly hemifrån genom att lägga sömnmedel i personalens mat.

I Hollywood skapade hon sedan dessa uppfinningar för att "sätta stopp" för Tyskarna.
Förutom detta så spelade hon in ca 30 filmer.

Undrar när filmen om hennes liv skall spelas in?